2013. május 19., vasárnap

Alomszék


A száraz toalettek harmadik nemzedéke, az ALOMSZÉK: hungaricum.
A házban a vécé helyét foglalja el, de nem igényel sem vezetékes vizet, sem szagelszívó berendezést.


Használati utasítás

Alomnak használhatunk:

 • Minden kerti hulladékot, aprított falevelet , szárított nyírt füvet, gyomnövényeket, stb.
 • Faforgácsot, fűrészport, (ami ugyan nem az eszményi alom, de jobb híján az is megteszi), aprított hullám kartonpapírt , vagy dokumentum megsemmisítő gép által «termelt» papírszalmát.
 • Az említett anyagok keverékét. Az eszményi alom kertünk aprított hulladékaiból készül.
Hulladék karton dobozokat tanácsos a kézi aprítás előtt megnedvesíteni. A fémes kapcsokat és a műanyag elemeket (ragasztó szalagokat, címkéket, stb.) előzetesen el kell távolítani.


Amit alomnak nem szabad használni:

 • Trópusi fákból származó forgácsot és fűrészport, amelyek nedvesítéskor kellemetlen szagokat árasztanak és allergiát is okozhatnak.
 • Asztalosműhelyben a fa csiszolásából keletkezett faport, ami ugyan alomnak megfelel, de porfészek a házban.
 • Komposztot, kertészeti tőzeget, hamut, mészport, vakolatot, homokot, földet, stb.

 • Használat előtt az üres vödörbe néhány centiméter vastag alomrétegethelyezünk. A használat után hozzáadott alom mennyiségét idővel minden használó ki tudja kísérletezni. Túl sok alom esetén gyakrabban kell üríteni. Túl kevés alommal a szagok megjelenhetnek.
 • Alomszéken nem tanácsos hosszú ideig «trónolni». Az ilyen gyakorlat vécén megengedett, ugyanis székletünk ott vízbe esik. Az alommal nem takart fekália nem kívánatos illatokat terjeszt. Ezért kell dolgunkat lehetőleg gyorsan elvégezni és a használt vécépapírt ürülékünkre teríteni. Még hatásosabb, ha ürülékünket egy vagy két vécépapír lappal be is takarjuk.  Ezután a takaró papírra egy maroknyi almot szórunk és az egészet egy kis pohár (1 – 2 deciliter) vízzel megnedvesítjük. A férfiak a takaró alom nedvesítésére vizeletüket használják. Ez még hatásosabb, mint a víz. Vizeletünket úgy irányítjuk, hogy az ürüléket takaró alom egészét benedvesítsük. A nedves alom állítja meg a szagokat. Használatra minden vécépapír megfelel, még az előre nedvesített, illatosított, vagy mintákkal nyomtatott papír is. Növényi cellulózból készült egészségügyi betéteket, de a szintén cellulózból készült pelenkabetéteket is az alomszékbe lehet dobni.

A leggyakoribb hiba az alom nem nedvesítése, ugyanis a takaró száraz almon a szagok könnyen átmennek. Ekkor elég volt a száraz alomra rávizelni, ügyelve a vizeletnek az egész takaró almon való egyenletes elosztására. A szagok azonnal megszűntek. Ezt a hatásos megoldást számos női használó erősen bírálja. Amíg a férfiak «tűzoltó fecskendő technikával» a vizeletet az alomra szórják, az alomszék ülőkéje is neves lehet. Ez is kellemetlen.

 • Ne várjuk meg azt, hogy a vödör tele legyen: egy 15 – 18 literes teli vödör ürítése idősebb, gyengébb, vagy beteg személyeknek sokkal nehezebb. Kerüljük a nagyméretű vödrök vagy tartályok használatát, ami ugyan az ürítés gyakoriságát csökkenti, de izomerőt is igényel. Egy 12 literes zománcozott bádogvödör ürítése nem igényel nagyobb izomerőt.
 •  Az ürítés a komposztketrecben  történik. A kiöntött anyagot kerti hulladékkal (nyírt fű, falevelek, kitépett gyomnövények, szalma, stb.) letakarjuk.
 •  Ürítés után tanácsos a vödröt, pl. a kerti csapnál, az erre rendszeresített mosogatókefével kiöblíteni. Műanyag vödör esetén ekkor a vödörbe szappanos, vagy agyagos vizet öntünk és a tiszta cserevödört az alomszékbe helyezzük. Szappanos víznek mosó- vagy fürdővizünk is megfelel, amit többször is használhatunk. A rozsdamentes ezüstacél a legjobb megoldás, bár két hetenként még ezt is, fürdőkádak, mosdók karbantartására használt szerekkel, alaposan ki kell tisztítani.
 • A komposztketrecet  minden évben, a tél beállta előtt, üríteni kell. Tartalmából egy komposztkupacot készítünk, amit egy legalább 20 cm vastag szalmaréteggel lefedünk. A következő évben az érett komposzt a veteményes kertben felhasználható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése